Интересни факти за най популярната дреха в света.

Тениската се смята за една от най-популярните дрехи в световен мащам сред младото поколение на възраст от 18 до 25 години.

В края на 19-ти век и началото на 20-ти век, тениската става популярна, когато военно-морските сили на САЩ въвеждат бяла памучна дреха, с къс ръкав и без копчета. Предназначението й е било да се носи под униформата от всеки служещ. Голяма част от моряците, пехотинците и подводничарите започват да работят само по памучната си тениска, първо заради температурите, при които се налага да оперират и второ, за да не си замърсят горната част от униформата. В последствие през периода на Втората световна война, започва да става обичайно ветераните да носят само униформени панталони и тениска. Средата на 20-ти век През 50-те години на 20-ти век тениската официално се затвърждава като модерна и самостоятелна връхна дреха, след знаменитият филм с участието на Марлон Брандо – Трамвай “Желание”

Само в САЩ:

91% от американците заявяват, че имат любима тениска.

34% казват, че бялото е любимият им цвят за тениска.

62% заявяват, че притежават повече от 10 тениски.

Това се равнява 1.5 милиарда тениски. Ако ги наредим една до друга, биха обиколили Земята 34 пъти.

В наши дни, ние приемаме повечето неща за даденост. Сградите около нас, технологията, която използваме, дори дрехите на гърба си. Но, знаете ли колко много история има дори  в една обикновена тениска?

Може да се изненадате?

Днес ще разгледаме някои от най-интересните, неясни и направо странни факти за едни от най-разпространените и любими облекла  в света – тениските.

  • Памукът, най-разпространеният материал за тениски, е бил отглеждан от хора повече от 7000 години. Първото доказателство за употребата на памук е открито в град Мехргарх, един от най-ранните селскостопански селища в Южна Азия в света.
  • През времето , тениските са изработвани от различни материали, включително кожи от алигатори, памук, прежди, полиестер, злато и дори човешка коса.
  • Всяка година над 2 милиарда тениски се продават по целия свят.
  • Тениските, както ги познаваме днес, за първи път са пуснати в продажба през 1904 г. от компанията Cooper Cooperwear като бельо.
  • Думата „тениска“ е използвана за пръв път през 1920 г. от автора Ф. Скот Фицджералд в романа „Тази страна на рая“. Тя не стана популярна до много години по-късно – през 30-те години на 20-ти век .
  •  Тениските стават част от униформата на американския военноморски флот през 1905 г., където се е изисквало бяла памучна тениска без копчета. Тя става задължителна няколко години по-късно, по време на Първата световна война.
  • Първата промоционална тениска е произведена през 1939 г. за филма Магцосникът от Оз.
  • Дълго време тениските са били мъжко облекло, плътно прилепнали и широко деколте, предназначени да подчертаят мъжката фигураTropix Togs е първата компания,  с поп икони и лозунги за поп-културата в началото на 50-те години на миналия век. Това се превръща в повратна точка на популяризирането на обикновените тениски, които са основна част от поп културата и брандингът на бизнеса до ден днешен.

Модерният мъж днес